Mikuláš ve škole

Dnes do naší školy zavítal Mikuláš, čert a anděl … Tato trojice navštívila děti I. stupně, kde zjišťovali, zda jsou ve třídách hříšníci. Věřte nebo ne, ale nikoho si čert s sebou do pekla nevzal i když pár adeptů by tu bylo …

FOTOGALERIE

A víte, že …

Možná vás nikdy nenapadlo se nad tím pozastavovat. Mikuláš se slaví v noci z 5. na 6. prosince, svátek jména Mikuláš přitom připadá až na 6. prosince. Důvod je prostý, stojí za ním přechod na takzvaný německý mechanický čas v roce 1547.

V té době se totiž denní doba určovala jinak, než jak jsme dnes zvyklí. Naši předkové se řídili sluncem. Den začínal západem slunce, ne až po půlnoci. Ráno nastalo v okamžiku, kdy slunce vyšlo. Východ slunce se počítal jako nultá hodina, v poledne bylo šest hodin a večer při západu zase dvanáct.

Přejít na nový čas nebylo jednoduché, lidé si na něj zvykali půl století. Proto dříve Mikuláš chodil už večer před svým svátkem, podle starého času už totiž po západu slunce byl nový den, tedy 6. prosince.

Svátek svatého Mikuláše připadá na 6. prosince právě proto, že v ten den zemřel biskup Mikuláš z Myry, kterého dodneška oslavujeme. Ten za svého života na přelomu 3. a 4. století kázal křesťanství, pomáhal chudým a zachraňoval děti, těm hodným pak nosil ovoce.

Sponzoři a dárci

Zverimex Crazy Pet Rudná s. r. o.
Pomáháme školám k úspěchu
ELDATA pražská s.r.o.

Nenašli jste informace, které jste hledali?

Všechna práva vyhrazena. © 2021 Základní škola Rudná