Dne 20. 1. 2025 jsme se zapojili do doprovodného vzdělávacího opatření školního projektu Mléko do škol. Stali se z nás degustátoři. „Degustátor potravin a nápojů senzoricky hodnotí potraviny a nápoje na základě poznání základních kvalitativních parametrů, znalecky hodnotí jejich kvalitu a chuť podle očekávaných, typických a určených charakteristik.“ Devět sýrů nám v doprovodném letáčku prozradilo svou typickou chuť, konzistenci, použití. Děti pak hodnotily i vůni, barvu. Dozvěděly se, jak vznikají v sýrech dírky. Ve skupinkách probíhala živá debata. Prohlédli jsme si také obaly, údaje na nich a posoudili vliv designu na výběr zboží při nákupu. Vloni ještě kdosi tvrdil, že „sýry nejí“. Letos už ve 4. A tento výrok nepadl. Takové osvětové akce tedy mají význam!
L. Barvová